Zachraňme slony!

13.03.2015 18:10

Zachraňme slony!

Pytláctví, jehož obětí jsou zejména afričtí sloni, v posledních letech graduje. Ročně je nelegálně zastřeleno 30 až 40 tisíc divokých slonů. Mezinárodní obchod se slonovinou je sice od roku 1989 zakázaný, ale v některých zemích, jako je např. Čína, se slonovina – údajně legální, ze starších zásob – stále volně prodává. Její cena roste každým dnem, nyní dosahuje až padesát tisíc korun za kilogram.


Alarmující čísla nenechávají chladnou ani ZOO Liberec, která se společně s dalšími organizacemi i jednotlivci (kynologické výcvikové středisko Celní správy ČR, Česká koalice pro ochranu biodiverzity, Save-Elephants a kynoložka Hana Böhme) pustila do boje s pašeráky. ZOO Liberec projekt podporuje materiálně i finančně, prostřednictvím fondů. Do centra černého obchodu se slonovinou, kde jde často o život, nyní vysílá speciálně vycvičeného psa.

 

Cama jede do Afriky
Vyčenichat ukryté drogy, tabák, bomby, zbraně i pašovanou slonovinu dokážou vycvičení psi. Poprvé v historii odletěl 15. února v misi k záchraně slonů do Brazzaville, hlavního města Republiky Kongo, i český pes se svou cvičitelkou z České Lípy, kynoložkou Hanou Böhme, která se výcvikem psů zabývá. Profesionálně vycvičená Cama se zapojí do bojů s pašeráky slonoviny a pytláky vzácné zvěře. Cama, celým jménem Cama Sony Black, je dvouletá fenka belgického ovčáka plemene malinois neboli „maliňák“. Vyniká akčností, temperamentem a baví ji vyhledávání. Na černém kontinentu bude pomáhat celníkům nacházet slonovinu, zachraňovat luskouny, šupinaté savce podobné mravenečníkům, gorily a tamní divokou zvěř, takzvaný bushmeat, s nímž se rozsáhle obchoduje a pašuje se i do Evropy. Pes rozezná až devatenáct pachů. Hana Böhme přesně ví, proč vybrala právě Camu.

Save Elephants
„S Camou budeme pracovat na letištích, v přístavech a všude tam, kde se slonovina a bushmeat pašují,“ říká Arthur F. Sniegon, český ochránce přírody z Třince a zakladatel organizace Save-Elephants, která aktivně bojuje za záchranu slonů. Psi a psovodi vyhledávající slonovinu jsou podle něj jednou z důležitých cest k záchraně největších suchozemských savců. Ve většině zemí Afriky nejsou zatím psi využíváni. Sniegon svůj život zasvětil ochraně zvířatům a naplno se věnuje ochraně divoké africké přírody. Když jednou čekal v dlouhé koloně aut kontrolovaných africkými policisty, napadlo jej, že vycvičený pes by kontrolu urychlil a pašerácký kontraband slonoviny by byl lehce a mnohem rychleji odhalen.
Rovníková republika Kongo, označovaná jako Kongo-Brazzaville, je pětkrát větší než Česká republika. Existují tam dosud místa, kde je prales stejný jako před tisíci lety, kam lidská noha zatím nevstoupila. V Kongu žijí antilopy, gorily a šimpanzové i další druhy opic, ale ohroženi jsou především vzácní sloni pralesní, kteří zde mají svá poslední útočiště. Jsou to i čínské firmy, které odsud odvážejí několik set kilo slonoviny ročně. V posledních letech se situace v Africe zhoršila kvůli čínské přítomnosti nejen pro slony, ale také pro vodní želvy, jejichž maso Číňané milují, a pro luskouny, jejichž šupiny jsou v čínské medicíně ceněny ze stejně primitivních důvodů jako nosorožčí rohy. Ostatně, je to stejný materiál: keratin, z něhož jsou i naše nehty. Jde také o pomoc Afričanům, protože mnozí z nich se stanou pytláky jen proto, že se nemají jak uživit,“ říká Arthur Sniegon.

 

Zdroj: https://www.xantypa.cz/cislo-casopisu/cislo-3-15/2700-3/zachranme-slony-